Lidt grønt på toppen

Hvis du vil etablere lidt græs på toppen af dit tag, hvilket også er kendt under begrebet sedummåtter, så er der en del ting, du skal være opmærksom på, når du giver dig i kast med projektet.

Her vil vi gennemgå nogle af de elementer, du skal være bevidst om og klar over, når du vil have sedummåtter på dit tag.

Disse grønne tage er en fryd for øjet, som kan være med til at udsmykke et ellers anonymt tag, men du skal for eksempel være opmærksom på, at sedummåtter giver ekstra vægt på dit tag, hvilket som regel er 50 kilo per kvadratmeter. Sørg derfor for at få undersøgt, om dit tag kan bære den ekstra vægt.

Desuden kan der være regler i din kommune om, hvor langt der skal være til nærmeste nabo, når du begynder at anlægge græstage. Dette skal du undersøge, og om dine indkøbte sedummåtter er brandsikrede.

Hvis dit tag hælder, kan det også have betydning for, hvilken slags sedummåtter du skal investere i. Ved nogle måtter ligger skellet ved 12 graders hældning. Få det undersøgt nærmere.

Desuden skal dine kanter og kantafslutninger på taget passe til dine måtter.

Har du også fået undersøgt, om din tagmembran er vandfast eller rodfast? Ellers kan du eventuelt benytte dig af en rodspærrefolie.  

Endvidere skal du være opmærksom på, at tagrenden stadig skal kunne optage overskydende vand fra vanding og regnfald, når sedummåtterne er placeret.

Når du har gjort dig alle de her foranstaltninger, burde du være parat til at udlægge dine indkøbte sedummåtter. Sørg for at gøre dette efter foreskrifterne.

Hernæst er det vigtigt at vande dine sedummåtter igennem. Du skal bruge nok vand til, at du kan se, at vandet begynder at løbe ned i tagrenden.

Et sidste godt tip er at gøde dine sedummåter i begyndelsen af foråret eller i slutningen af juni eller begyndelsen af juli.

God fornøjelse med dit grønne tag!

Anders Lundtang Hansen