Bliv klogere på portvin

Kim Larsen udtalte engang, at en af hans sange var blevet skrevet efter rigelige mængders indtagelse af portvin, så angiveligt kan portvin få de kreative tanker til at køre hurtigere rundt.

Men hvad kommer den karakteristiske smag i portvin fra?
Hvornår egner det bedst at supplere maden med et glas portvin?
Hvilke områder i verden er mest kendt for at producere portvin?

De spørgsmål vil vi besvare for dig i dette indlæg.

Som det første kan vi fortælle noget, der går ud over de ovenstående spørgsmål: Der findes både hvid og rød portvin, der i smagsvariation går fra meget sød til tør.

Men lad os lige starte fra begyndelsen med portvinens historie, der strækker sig tilbage til 1500-tallet i Portugal, og hvis du er lidt kyndig udi geografi, så ved du, at der ligger en by ved navn Porto i landet, og det er netop tæt på denne by, at portvinen blev opfundet som en art hedvin dengang, da den skulle kunne holde til rejsen til Portugal til England.
Dette opnås ved en gæringsproces og tilsættelse af brændevin, hvorfor en portvin også har en anstændig procent-angivelse, der ofte er højere end ved en almindelig rødvin eller hvidvin.

Selvfølgelig kan portvin eksporteres, hvilket er heldigt for dig, der elsker portvin, for portvinen, som på portugisisk bliver kaldt “Vinho do Porto”, skal, hvis der skal være tale om en ægte portvin, være fremstillet med druer fra Douro-floden i nærheden af byen Porto.
Det kan på samme måde sammenlignes med cognac, der udelukkende må fremstilles i cognac-distriktet i Frankrig.

Portvin bliver hovedsageligt praktiseret som enten en velkomst-aperitif eller som supplement til desserten, da dens sødme passer fortrinligt til de søde sager, der ofte karakteriserer dessertvalget.

Portvin af de forskellige slags kan heldigvis sammensættes efter smag, og man skal ikke være bange for at bryde rammerne og supplere andre slags retter end desserter med et glas portvin.

Anders Lundtang Hansen